1 ds kondenseret mælk
450 gram sukker
115 gram smør
1,5 dl mælk
+ smagsgivere
450 gram sukker
115 gram smør
1,5 dl mælk
+ smagsgivere
Alle ingredienserne, bortset fra smagsgiverne, kommes i mellemstor gryde og varmes langsomt op til kogepunktet. Herefter skal massen koge i 10-15 minutter under regelmæssig og grundig omrøring, indtil den er kogt en del ind og er begyndt at karamellisere og temperaturen er oppe på 115 gr (<- vigtigt). Den er stadig relativt tynd, men den tykner, når den bliver koldere.
Tag gryden af varmen og rør smagsgivere i. Pisk/rør derefter i mindst 10 minutter, indtil massen er blevet tyk og næsten kold for, at teksturen bliver rigtig.
Hæld din fudge op i et firkantet fad beklædt med bagepapir, og lad den stå køligt til næste dag.
Skær den i firkanter.
Tag gryden af varmen og rør smagsgivere i. Pisk/rør derefter i mindst 10 minutter, indtil massen er blevet tyk og næsten kold for, at teksturen bliver rigtig.
Hæld din fudge op i et firkantet fad beklædt med bagepapir, og lad den stå køligt til næste dag.
Skær den i firkanter.
Rom og rosinfudge: Lad 6 spsk. rosiner trække i 3 spsk. mørk rom i en times tid, hak dem groft og tilsæt dem lige inden fudgen sættes på køl.
Fudge mørk chokolade og orange: Hak 200 gram god mørk chokolade groft og tilsæt den, når massen er taget af blusset. Lad den varme fudge smelte chokoladen. Pisk derefter som i grundopskriften. Man kan tilsætte revet skal af en halv økologisk appelsin samtidig med, at man tilsætter chokoladen.
Fudge med peanutbutter: Tilsæt 100-150 gram crunchy peanutbutter og en kvart tsk. havsalt til fudgen, når massen er taget af blusset. Pisk derefter som i grundopskriften.
Fudge med lakrids: Tilsæt 2-6 spsk. lakridspulver eller lakridssirup alt efter hvor stærk lakridssmag man vil have – smag forsigtigt på den. Tilsæt eventuelt også lidt sort madfarve. Rør lakridspulveret/sirup og farven i, når fudgen er taget af blusset. Pisk derefter som i grundopskriften.
Fudge mørk chokolade og orange: Hak 200 gram god mørk chokolade groft og tilsæt den, når massen er taget af blusset. Lad den varme fudge smelte chokoladen. Pisk derefter som i grundopskriften. Man kan tilsætte revet skal af en halv økologisk appelsin samtidig med, at man tilsætter chokoladen.
Fudge med peanutbutter: Tilsæt 100-150 gram crunchy peanutbutter og en kvart tsk. havsalt til fudgen, når massen er taget af blusset. Pisk derefter som i grundopskriften.
Fudge med lakrids: Tilsæt 2-6 spsk. lakridspulver eller lakridssirup alt efter hvor stærk lakridssmag man vil have – smag forsigtigt på den. Tilsæt eventuelt også lidt sort madfarve. Rør lakridspulveret/sirup og farven i, når fudgen er taget af blusset. Pisk derefter som i grundopskriften.
Tip: Uden termometer kan man tage en skefuld fudge og komme den i et glas meget koldt vand. Hvis den bliver fast, så er den færdig, hvis den stadig er meget blød, så lader man den koge et par minutter mere.