Saltkaramelsauce - basisopskrift

15 g glukosesirup, 1 spsk
1,25 dl piskefløde
100 g sukker
½ tsk flagesalt

Bring sirup og fløde til kogepunktet (eller lige under), tag af varmen og sæt til side.
Hæld sukker i en stor gryde, så sukker ligger i et tyndt lag og smelter jævnt og der er plads til at karamellen bobler op, når fløde tilsættes.
Smelt sukker ved lav varme. Der kan røres forsigtigt med en ske, hvis det smelter ujævnt. Læg godt mærke til farven og hæld straks den varme fløde i, når den rigtige farve er der af to til tre omgange. Karamellen vil boble vildt op, når det hældes i, men vil langsomt falde til ro igen. Pisk med piskeris, når den lige har fået lov at lave de første bobler.
Tilsæt salt. Hvis der ikke må være knas fra saltet, tilsættes det tidligere.
Lad køle langsomt ned til stuetemperatur inden den evt. stilles på køl.

Tips:

Tilsæt evt vanilje, kakao, passionsfrugt eller kaffe.
Hold ½ dl piskefløde tilbage og tilsæt 50 g smør i stedet.
Tilsæt mere fløde, hvis saucen skal være mere flydende.